Субота, 20.04.2024, 15:10
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


11:21
Адаптація лісів до зміни клімату на порядку денному процесу "Ліси Європи"

Обсяги поглинутого вуглецю свідчать про ефективність внеску лісового господарства в попередження (пом’якшення) зміни клімату, тому важливою є інвентаризація вуглецю в лісах, - такого висновку дійшли учасники засідання групи експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату в рамках процесу «Ліси Європи».

Засідання відбулося 11 жовтня 2018 р. у Міністерстві сільського господарства Угорщини в Будапешті. В ньому взяли участь експерти з різних європейських країн, а також представники міжнародних організацій – Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), Європейської комісії (EC), Європейського лісового інституту (EFI), Європейської асоціації державних лісів (EUSTAFOR), а також секретаріату процесу «Ліси Європи». Від України учасником засідання за дорученням Держлісагентства України був Ігор Букша, завідувач лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА.

Представники EFI презентували попередні результати дослідження щодо стану впровадження адаптаційних заходів до зміни клімату в лісовому господарстві країн, які підтримують процес «Ліси Європи» та запропонували продовжити дослідження з тим, щоб охопити усі 47 країн-учасників процесу «Ліси Європи».

Експерти ознайомилися з результатами роботи міжнародних установ та організацій з питань адаптації лісового господарства до зміни клімату, зокрема з результатами досліджень Європейського лісового інституту (EFI) та відповідними напрацюваннями Європейської асоціації державних лісів (EUSTAFOR).

Увагу приділили синергічному ефекту, який у лісовому господарстві проявляєтеся адаптацією та попередженням проявів зміни клімату - він є важливим з точки зору ефективності використання ресурсів та формуванням додаткових вигод від лісівничих заходів боротьби зі зміною клімату.

 

Довідково зазначимо, що група експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату створена у 2017 році за рішенням наради на рівні експертів процесу «Ліси Європи». Установче засідання цієї групи відбулося в 2017 році в м. Братислава (Словацька Республіка), у ньому взяли участь представники 13 країн та 7 міжнародних організацій. Група експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату створена з метою:

– збору, аналізу та поширення інформації щодо заходів з адаптації до зміни клімату за сталого ведення лісового господарства;

– підготовки та проведення досліджень щодо стану впровадження адаптаційних заходів до зміни клімату в лісовому господарстві країн, які підтримують процес «Ліси Європи»;

– підготовки публікації «Інтеграція адаптаційних заходів до сталого ведення лісового господарства»;

– підготовки та проведення у 2018-2019 рр. двох міжнародних нарад - «Внесок агролісомеліорації в адаптаційні заходи до зміни клімату» та «Обмін знаннями і досвідом щодо захисту лісів в умовах змін в довкіллі»;

– підготовки звіту щодо адаптаційних заходів до зміни клімату в лісовому господарстві для наради на рівні експертів процесу «Ліси Європи»;

– участь у ключових міжнародних заходах, які стосуються адаптації до зміни клімату в лісовому господарстві.

Переглядів: 344 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту