П`ятниця, 29.03.2024, 17:04
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


10:50
Аналіз результатів аукціонних торгів 2019 року

Завершився процес проведення аукціонних торгів необробленою деревиною у 2019 році. Відбулись останні додаткові торги заготівлі четвертого кварталу. Уже можна підбити підсумки.

Отже, на аукціонні торги у 2019 році лісогосподарськими підприємствами було виставлено 613,4 тис. кбм. необробленої деревини. Це обсяг, що пропонувався до продажу на протязі чотирьох кварталів на основних та додаткових торгах. Торги проводились на базі ТБ «ТСБ «Галконтракт» у формі «торгів з голосу» та електронних торгів.

Результати торгів відображають падіння попиту на оброблені лісоматеріали як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Це стало наслідком наповнення, в першу чергу, європейського ринку дешевою сировиною внаслідок масових усихань хвойних насаджень та великих вітровалів, що пройшли в кінці 2018 на початку 2019 років у Європі.

Ще одним важливим фактором стагнації сектору деревообробки – зміцнення гривні. Адже більшість деревообробних підприємств (понад 90%) експортно орієнтовані. Можна собі уявити обсяги недоотримання обігових коштів внаслідок цього процесу. Це також дуже болісно відобразилось і на наших лісогосподарських підприємствах, котрі займаються переробкою деревини. При однакових обсягах реалізації готової продукції підприємства отримали на 15-20 % менше коштів.

Падіння ринку оброблених лісоматеріалів негативно вдарило по лісогосподарських підприємствах. Покупці необроблених лісоматеріалів різко знижують закупівельні ціни та обсяги покупок. Окрім того, спостерігаються ознаки імовірної змови між великими деревообробними підприємствами щодо цінової політики. Не встигнув ще один покупець повідомити про зниження цін на наступний місяць, як його конкурент робить те саме.

Постійні лісокористувачі опинились заручниками процесу. Адже реалізація заготовленої деревини за цінами, які нав’язуються покупцями стає збитковою.

Внутрішній ринок необробленої деревини розвивається сам по собі, окремо від інших ринків. Деревообробні підприємства, що працюють на внутрішньому ринку не готові спожити цієї кількості деревини, що пропонується постійними лісокористувачами.

Закриття зовнішнього ринку на необроблену деревину для українських підприємств дало можливість іншим країнам зайняти цю нішу.

Таким чином, поточна ситуація на ринку лісоматеріалів призводить до важкого фінансового стану як лісових господарств, так і більшості деревообробних підприємств.

На аукціонних торгах у 2019 році було реалізовано лише 11,9 % виставленої на продаж кількості необробленої деревини – 73,3 тис. кбм. Динаміка продаж наступна: у першому кварталі було реалізовано 36,3 % від виставленого обсягу, у другому – 17,3%, третьому – 8,9 % та четвертому - 3,5 % (повний аналіз продаж представлений у таблиці).


►Результати аукціонних торгів необробленою деревиною за  2019р. по підприємствах Львівського ОУЛМГ


Назріває питання що робити?

На наш погляд потрібно:

  • Відкрити зовнішні ринки на необроблену деревину;
  • Переглянути податкове навантаження державних лісогосподарських підприємств в сторону зменшення;
  • Здешевити кредитні ресурси;
  • Покращити інвестиційний клімат в державі.

 

Відділ лісових ресурсів, машин

та технологій Львівського ОУЛМГ

Переглядів: 350 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Меню сайту