П`ятниця, 19.04.2024, 21:54
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


12:16
Лісорозсадництво в умовах гір

Гірські лісництва мають менш родючі землі, порівняно з рівнинними, тому лісорозсадницька діяльність там потребує більше ресурсів. Наприклад, сіяти доводиться у місцях з привізного ґрунту та спеціально приготовленого субстрату.

І навіть попри дещо ускладені умови, лісівники державного підприємства “Сколівське лісове господарство” проводять активну лісорозсадницьку діяльність в усіх 11 лісництвах і вже мають її цьогорічні результати.

Посівні відділення лісгоспу загальною площею 0,6 га складаються з полів на відкритому грунті, відділень з контрольованим середовищем та теплиць сонячного обігріву. У відкритому грунті  вирощуються сіянці  дуба, бука та клена-явора.

У висіванні насіння у контрольоване середовище найкращих результатів лісівники Сколівського держлісгоспу досягають з вирощуванням ялиці - для неї готують ґрунт із спеціального субстрату, поливають і притінюють від прямих сонячних променів і приморозків. Для швидкоростучих порід у Довжківському, Труханівському та Любинцівському лісництвах збудували три теплиці сонячного обігріву, де посадковий матеріал готовий до посадки в лісі вже за один рік.

Відтак, у ДП “Сколівське лісове господарство” цьогоріч мають 776 тис. шт. стандартного посадкового матеріалу. Найбільше виростили сіянців ялиці. Вона, до слова, зараз є основною культивуючою лісовою породою у місцях  вирубки пораженої всохлої смереки. Найбільше ялиці виростили у Довжківському лісництві - 415,3  тис.шт. завдяки лісничому Василю Приходьку. У його розсадниках також є великий асортимент ялиці кавказької та бальзамічної, дугласії, метаксеквої, різні види сосни та інші дерева.

Другим за обсягами вирощування посадкового матеріалу на підприємстві є Труханівське лісництво. Тут налагоджена тісна співпраця з учнівським лісництвом Труханівської ЗОШ – І-ІІІ ст. Учні в лісовому розсаднику набувають практичного досвіду, доглядають за саджанцями, проводять лабораторні роботи.

Паралельно з вирощуванням посадкового матеріалу із лісового насіння лісівники лісгоспу займаються розмноженням декоративних саджанців вегетативним способом - укорінють живці, зрізані ранньою весною з вершинної частини дерев та кущів. Щорічно близько 4 тис. шт. (інколи й більше) 20 видів і форм дерев і кущів для озеленення живцюється в тепличках на лісництвах. На сьогодні загальна кількість такого посадкового матеріалу становить 8,7 тис.шт. Передовим в цьому напрямі є Любинцівське лісництво, де працює лісничим Андрій Солонинка.

Як повідомив провідний інженер лісових культур підприємства Роман Лопушанський, завдяки своїй лісорозсадницькій роботі, навіть попри гірські умови, лісівники ДП “Сколівське лісове господарство” сьогодні уже готові створити продуктивні ліси на площі 221 га та озеленити не одну територію, закласти парки, сквери, алеї своїм вирощеним посадковим матеріалом.

 

Переглядів: 313 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту