Четвер, 28.03.2024, 11:34
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


08:37
На Львівщині відбувся робочий семінар «Водозбірний принцип управління лісовими ресурсами в Україні: поточний стан та перспективи впровадженн

На Львівщині відбувся робочий семінар «Водозбірний принцип управління лісовими ресурсами в Україні: поточний стан та перспективи впровадження»

28 вересня у конференц-залі готелю Таурус м.Львів громадською організацією «ФОРЗА» спільно з відділом Міжнародних программ Федеральної служби лісів США проведено робочий семінар «Водозбірний принцип управління лісовими ресурсами в Україні: поточний стан та перспективи впровадження». 

Участь у семінарі взяли перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень, головний спеціаліст відділу охорони рослинного світу Міністерства екології та природних ресурсів України Казимір Кобилянський, завідувач кафедри лісознавства ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» Василь Олійник, доцент кафедри лісознавства ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» Юрій Шпарик, перший заступник директора Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва Володимир Коржов, експерт ФОРЗА зі сталого ведення лісового господарства Юрій Дербаль, а також представники Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об'єднання ВО «УКРДЕРЖЛІСПРОЕКТ», Львівської державної лісовпорядної експедиції ВО «УКРДЕРЖЛІСПРОЕКТ», Закарпатського, Івано-Франківського, Волинського, Львівського, Чернівецького обласних управлінь лісового та мисливського господарства та науковці з Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного лісотехнічного університету України.

Від Федеральної служби лісів США у робочому семінарі взяв участь Тед Ґайєр, один з співавторів загальних та технічних настанов з класифікації водозборів для лісової служби США. З привітанням від Державної Служби Лісів США виступила менеджер ДСЛ США Шейла Слемп.

Із привітальним словом виступив перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень. Він заначив, що лісівники у своїй роботі намагаються так вести господарство та доглядати ліс, щоб ліс справно виконував свої основні функції, в тому числі щодо регулювання водного балансу. Наразі, перехід до вибіркової системи рубань лісу на засадах наближеного до природи лісівництва - є пріоритетним напрямком ведення лісового господарства. Результатом цього є формування різновікових, мішаних за складом, багатоярусних, біологічно стійких деревостанів.

Лісівники Львівщини вже набули значного досвіду у проведенні рубок переформування. Варто зазначити, що в державних лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ спільно з Національним лісотехнічним університом України закладено 8 науково-виробничих стаціонарів, на яких лісіівники відпрацьовують методи відновлення лісів природним насіннєвм шляхом. Перешкодою для ширшого застосування рубок переформування є недосконалість діючих правил рубок, тому над цим питанням сьогодні працює група науковців Національного лісотехнічного університету України та практиків держпідприємств Львівського ОУЛМГ, за підтримки Львівської обласної ради.

Лісівники також працюють над удосконаленням мережі лісових доріг в Карпатському регіоні, що також має значення для збалансованого природокористування.

Окрім цього, Ярослав Целень акцентував увагу на проблемних питаннях, які потребують вирішення – це в першу чергу щодо ситуації, пов’язаної з масовим всиханням смерекових та соснових насаджень та необхідністю оперативного внесення відповідних змін до Санітарних правил в лісах України. 

Він побажав учасникам робочого семінару плідної праці у напрямках спільних напрацювань щодо водозбірного принципу управління лісовими ресурсами.

 

                                                                                                              Прес-служба Лввівського ОУЛМГ

Переглядів: 286 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Меню сайту