Четвер, 18.04.2024, 14:01
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


13:42
Пожежна безпека в лісі

Щорічно лісові пожежі завдають непоправного збитку природі і державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. У вихідні й святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.

     Шановні громадяни ! Дотримуйтесь правил поведінки у лісі!

     Утримуйтесь від розведення вогнища у лісі.

     Якщо розпалити вогнище вкрай необхідно:

- розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього;

- місце розпалювання вогню розчищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею (піском);

- не залишайте вогнище без нагляду;

- коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено;

- кинуті порожні пляшки, непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.

Категорично забороняється:

- підпалювати ліс аби подати сигнал про порятунок;

- підпалювати суху траву на галявинах у лісі та на землях, що межують з лісами.

 

Якщо ви опинилися в осередку пожежі:

- гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

- особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

- після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію, лісову охорону та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

     Законом України від 13.04.2020 № 556-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності зв дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження обєктів рослинного світу", вносяться зміни до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка в новій редакції передбачає, що:

          Порушення вимог пожежної безпеки в лісах -

          тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн. до 4590 грн і на посадових осіб від 4590грн. до 15300грн. 

           Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення дісової пожежі та поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадянвід 4590грн. до 15300, на посадових осіб від 10710грн. до 30600грн.

      Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.

 

 

Повзанюк І.М.— Головний лісничий ДП «Золочівське лісове господарство»

Переглядів: 209 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту