Субота, 20.04.2024, 07:09
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


14:14
Про охорону рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України

   У зв’язку з різкою зміною кліматичних умов, підвищенням середньодобової температури може значно зрости збір, з метою продажу, рідкісних видів ранньоквітучих диких рослин.

   На території ДП „Золочівський лісгосп”, в тому числі, на території Національного природного парку „Північне Поділля”  зростають рідкісні рослини, занесені до Червоної книги України, такі як Підсніжник білосніжний, Підсніжник звичайний, Сон великий, Вовчі ягоди пахучі, Вовчі ягоди Юлії, Анемона дібровна, жовтецева, Купина пахуча, Любка дволиста, Зозулині черевички, Осока нитчата, Сон великий, Білоцвіт весняний, Відкасник татарниколистий, Гронянка півмісяцева, Лунарія оживаюча, Клокичка периста, Астранція велика,  Лілія лісова,  Цибуля ведмежа, Булатки довголиста, червона, Малаксис однолистий, Зозулині сльози яйцевидні, Шафран Гейфеля, Рябчик шаховий, Конвалія звичайна і багато інших.

   Багато із перерахованих рідкісних рослин, в т.ч. і Підсніжник звичайний, зростають за межами територій заповідних об’єктів, де збір їх також заборонений.

   Особливо порушуються норми закону, коли починає квітнути Підсніжник звичайний, Сон великий і інші.

   Буває, що торгівля квітами проводиться біля траси Золочів-Львів, нерідко підлітками, що заважає руху автотранспорту і може призвести до трагічних наслідків, травмування чи загибелі неповнолітніх.

   Адміністрація ДП „Золочівський лісгосп” звертається до населення району, з метою  збереження рідкісних рослин, не проводити збору первоцвітів.

  За незаконний збір рідкісних рослин передбачена відповідальність.

  Особи, які проводять зривання рідкісних рослин, викопку їх з корінням згідно додатку № 10 до постанови КМУ від 23.07.2008р. № 665 та додатку № 6 до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.07. 2013р. № 541 сплачують шкоду, нанесену лісовому господарству.  На винних осіб накладається ще й штраф.

   Бережіть природу.

   Торгівлю квітами, навіть тими, які дозволені для збору , проводьте в дозволених на це місцях.

 

 

 

     Провідний інженер охорони і захисту лісу

    ДП „Золочівський лісгосп”                                                     Гнатяк Б.Й.

Переглядів: 345 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Меню сайту