Четвер, 25.04.2024, 22:21
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


10:56
Про всихання сосни звичайної

Про всихання сосни звичайної

   Проїзджаючи чи проходячи біля соснових насаджень  нерідко  можна побачити руді осередки сосен  серед зеленіючих хвойних насаджень. Таку картину можна побачити не тільки на території ДП «Золочівський лісгосп», але і на території  всієї держави. Основною причиною цього явища є пошкодження насаджень верхівковим короїдом.

   Верхівковий короїд в основному пошкоджує сосну звичайну, але може пошкоджувати і інші хвойні породи. Верхівковий короїд заселяє дерева в районі тонкої кори , гілок і сучків.

   На думку науковців і лісівників основною причиною інтенсивного заселення дерев  шкідниками є високі літні температури останніх років і викликана цим фактором засуха. А ліс, як живий організм, відчуває нестачу води. В таких умовах він практично не спроможний боротися з комахами – шкідниками.

   Біологічно здорові хвойні дерева здатні самотужки боротися із шкідниками, які їх атакують.  І цей механізм полягає в тому, що на місці укусу дерева комахою виділяється живиця, яка заповнює місце «атаки»  живицею. При дефіциті води дерева ослаблюються, і якщо шкідників багато, дерево не встигає блокувати всі укуси комах живицею.

   Верхівковий короїд також переносить спори грибів, які в результаті укусів шкідника потрапляють в дерево і викликають захворювання дерев мікозами, тобто «закупорку судин».

   На початок року по лісгоспу рахувалось 323га всихаючих насаджень сосни.  На даний час розроблено біля 150га таких насаджень. І вже тепер в насадженнях, де рубки були проведені на початку року, знову появляються всихаючі дерева. 

  На даний час розробка пошкоджених насаджень  вже булаб закінчена, але з 01.04.2017р. до 15.06.2017р. був «місячник тиші» і санітарні рубки проводити було заборонено.

   Для відлову і подальшого знищення верхівкового  короїда в лісгоспі виставлено  феромонні пастки в Білокамінському, Сасівському та Зозулівських лісництвах, в яких є найбільше пошкоджених насаджень..  Але, як зтверджують науковці, найефективнішим методом боротьби з цим шкідником є вирубування пошкоджених і зелених дерев, які оточують «вогнище» шкідників.

 

 

    Провідний інженер охорони і захисту лісу                         Гнатяк Б.Й.

 

Переглядів: 458 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Меню сайту