Субота, 20.04.2024, 09:54
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


09:44
Народний часопис «Бойківська Думка» про підсумки роботи ДП "Сколівський лісгосп": Плідний 2021 рік

Якось, роздумуючи над сьогоденням, у мене виникло запитання: "а як взагалі працюють в сьогоднішніх нелегких умовах війни та Covid 19 наші місцеві підприємства, установи та організації?" З цього приводу ми поспілкувались з директором  ДП «Сколівське лісове господарство» - Остапом Зіновійовичем Бойко. Він розповів нам про те, яким видався 2021 рік саме для  їхнього підприємства, та як працювалось в цьому нелегкому для всієї країни 2021 році.

Тож, Остапе Зіновійовичу, що скажете про рік, який минув?

2021 рік був наповнений випробуваннями на міцність, єдність і професіоналізм кожної структури нашої держави! І для нас він видався непростим. Умовно можна розділити його на 2 частини: перша – бажання уникнути заборгованостей зі всіх платежів, друга - різкий ріст попиту та цін на деревину, у зв'язку з чим наше фінансове становище відчутно покращилось.

Незважаючи на всі проблеми і труднощі, які були в минулому році, ми повністю виконали комплекс запланованих на 2021 рік лісогосподарських заходів, починаючи від збору насіння і закінчуючи первинною переробкою деревини на цеху у В.Синьовидному. Якщо узагальнити, то в першому півріччі нам вдалось втримати ситуацію і вийти з неї без заборгованостей по податках до бюджету, заробітній платі та інших платежах, а вже в другій половині року - наростити об'єми реалізації і випуску продукції, результатом чого стало збільшення заробітних плат та сплачених сум податку. І вже на кінець року отримали дуже хороші результати. Загальна реалізація склала 91, 5 млн грн, відповідно зріс чистий прибуток, сума дивідендів та відрахування до місцевого і державного бюджетів. У 2021 році ми сплатили до місцевого бюджету близько 10 млн грн. До державного – більше 21 млн грн. Можу сказати, що в історії лісгоспу таких цифр ще не було. У минулому році ми тричі піднімали заробітну плату працівникам, і в кінцевому результаті середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в порівнянні з 2020 роком зросла на 51% і склала в середньому 13, 5 тис. грн. А вже в останньому кварталі 2021 року середня заробітна плата по підприємству становила близько 20 тис. грн. Вважаю це нашим досягненням і пишаюсь цим! Адже, це вже солідна зарплата, яка дає можливість працівникам забезпечувати свої сім'ї і не виїжджати за кордон на заробітки. Є звичайно категорії працівиків, які мають заробітну плату біля 30 тис. грн, це - механізатори, водії лісовозних автомобілів та провідні спеціалісти.

Як ви  стимулюєте працівників до роботи?

У другому півріччі ми запровадили систему стимулювання праці у вигляді преміювання. Тобто, якщо працюєш і виконуєш план,- премія у розмірі 100 відсотків, якщо ні,- то може бути 50, 30 а то і 20% премії. В таких умовах і якість роботи кожного працюючого збільшується, адже кожен хоче заробити якнайбільше. 

А як із заробітною платою у 2022 році? Вона залишилась на рівні 2021 року?

В цьому році ми також спостерігаємо зростання заробітної плати. До прикладу, якщо порівнювати із січнем 2021 року, то середня заробітна плата по підприємству зросла  на 55%. І зазначу, що ми і надалі використовуємо систему стимулювання праці у вигляді преміювання за виконання плану. Бо, як бачимо на прикладі 2021 року – це дає свої результати.

Питання заробітної плати надзвичайно актуальне. Дуже добре, що Ви даєте можливість людям отримувати достойні заробітні плати і не виїжджати за кордон на заробітки.  А чим ще в роботі Вашого підприємства хотілося б похизуватись?

Нам вдалось, як я вже попередньо зазначав, провести весь комплекс лісогосподарських заходів, запланованих на 2021 рік: збір насіння, проведення рубок догляду в молодняках, санітарно-оздоровчі заходи та ін. Ми збільшили об’єм користування лісом на 5 тис. кубометрів, тобто збільшили об’єм  заготівлі лісу як за рахунок наших штатних бригад так і за рахунок ФОПів, які нам надають послуги.

Також тішуся з того, що ми оновили автопарк. Загальні витрати на автотехніку, придбану у 2021 та 2022 роках складають близько 3 млн 800 тис грн. У 2021 році ми купили 2 лісовози з маніпуляторами для погрузки лісу та два легкові автомобілі Mitsubishi L200 і Reno Duster для лісової охорони. А в цьому році - трактор МТЗ 1221 та трелювальну лебідку Тайфун.

Хочеться також розповісти про те, що ми активно займаємось будівництвом лісових доріг. З 2007 року по 2021 рік нами збудовано та відновлено старих 185 км. доріг на загальну суму 23 млн 610 тис грн, з них – 16 млн 380 тис – власні кошти, решта – співфінансування з державного бюджету.

А скільки кілометрів доріг збудовано у 2021 році?

У 2021 році ми збудували 12.5 км доріг вартістю більше 4 млн грн. Це все за власні кошти.

Яка мета будівництва лісових доріг? Лише для виробничо-господарської діяльності підприємства?

Лісові дороги будуються для розвитку інфраструктури підприємства та можливості освоєння лісфонду у віддалених ділянках на крутосхилах. Але ж після проведення там роботи, вони залишаються і стають дорогами туристичного та рекреаційного призначення. У нас є 12 лісництв і 12.5 км доріг побудовані майже пропорційно в кожному з них.

Чи є самовільні рубки на території Вашого лісгоспу?

По охороні лісу від самовільних рубок маємо дуже хороші результати. У минулому році у нас було всього 8 кубометрів самовільних рубок і всі вони були виявлені. Тобто, рейдова бригада працює якісно та інтенсивно. Для них ми закупили автомобіль, як я вже попередньо згадував, квадрокоптер та всі інші необхідні засоби особистого захисту.

А що скажете про мисливське господарство?

У 2021 році ми активно займалися веденням мисливського господарства, вийшли на окупність його в районі 40%. Хоча не змогли повноцінно провести сезон полювання на оленя, оскільки у зв’язку із карантинними обмеженнями деяким іноземним мисливцям не вийшло приїхати, та ліміт на використання тварин у 2021 році майже використали. Здобули 10 кабанів, 20 косуль, 5 оленів.

Цієї зими зафіксували уже чотири випадки браконьєрства. Зловмисники діють професійно. Діляться, як правило, на три групи. Одна з тепловізорами виявляє тварин, друга з рушницями – вбиває, а третя підбирає туші…

Перша декада лютого виявилася напрочуд лагідною. Вдень – відлига, під вечір та вночі – легенький морозець. Погода – аж ніяк не «оленяча», скоріше «вовча». Для хижака ганяти по льодовій шкірці – не проблема. А ось олень – ковзається, стрягне і полегшує криваве «ремесло» сіроманцям. В такі періоди лісівники дбають про тварин особливо, бо, виснажені вони стають легкою здобиччю – і вовків, і рисей, і…людей.

Провівши зимовий облік тварин, бачимо, що чисельність звіря по всіх основних наших видах збільшилась.

Ми долучились до будівництва вольєру площею 300 га, яке проводиться Мисливським господарством «Тустань», метою будівництва якого є збільшення популяції оленя благородного та інших тварин, яких на сьогоднішній день у нас немає (наприклад – скельниця – гірська косуля).

Які види тварин водяться на території Сколівського лісгоспу?

Олень, косуля, кабан, ведмідь, рись, дикий кіт, борсук, і звичайно вовк.

Остапе Зіновійовичу, я чула, що на базі шкіл Ваше підприємство організовує шкільні лісництва. Розкажіть про це більш детально.

Неабияку важливу роль у розвитку та популяризації лісового господарства відіграє молоде покоління. Тому при школах ми організовуємо шкільні лісництва, до яких залучаємо учнів 7-10 класів в позаурочний час з метою ознайомлення їх з професією лісівника. Так би мовити, - готуємо собі заміну. Тут вони можуть наочно побачити і взяти участь у робочому процесі лісівників, отримати основні ази лісівництва. Беруть активну участь у висадці дерев, підгодівлі тварин у зимовий період, прибиранні зон відпочинку, працюють у лісових розсадниках тощо.

Станом на сьогодні такі шкільні лісництва діють при Труханівському ЗЗСО І-ІІ ст. та ОЗО «Сколівська академічна гімназія». До речі, Труханівське шкільне лісництво у 2021 році зайняло 2-ге місце в обласних змаганнях (керівник Ольга Хомин).

А що з посадкою лісу? Де берете посадковий матеріал?

Ми активно брали участь у масштабній акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом» в рамках програми Президента України «Зелена країна». Ведемо активно переговори з громадами з приводу передачі нам земельних ділянок, непридатних для іншого використання, окрім заліснення. З трьома громадами вже узгодили передачу таких ділянок і навесні плануємо на них проводити посадку лісу.

У цьому році на базі наших трьох лісорозсадників (Довжківське, Любинцівське та Орівське лісництва) вирощено близько 500 тис. сіянців основних лісоутворюючих порід. І, власне кажучи, ми самі себе повністю  забезпечуємо посадковим матеріалом.

Зараз також проводимо інвентаризацію наших земель, оформляємо право власності на ті ділянки, які ще не оформлені. Це процес довготривалий і дороговартісний. Сподіваюсь, до кінця року нам вдасться його завершити.

Бачу, що складний для всіх 2021 рік для Вашого підприємства став доволі успішним.

Взагалі, якщо підсумувати, то 2021 рік, не зважаючи на складні обставини, відзначився найкращими показниками нашого підприємства за останні 30 років. До них увійшли: виручка від реалізації продукції, сплачені податки до бюджетів усіх рівнів, чистий прибуток підприємств і середньомісячна заробітна плата.

Остапе Зіновійовичу, бажаю Вам і вашому підприємству подальших успіхів і процвітання. Дякую за розмову.

Розмовляла Іванна ТКАЧИК

Народний часопис «Бойківська Думка»

від 18 лютого 2022 року №4(289)

За матеріалами ДП "Сколівський ЛГ"

Переглядів: 176 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту