Неділя, 28.04.2024, 15:44
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


11:13
Про природо-заповідний фонд Словітського лісництва

Про природо-заповідний фонд Словітського лісництва

У нашому краю багато туристичних куточків, проте мало хто знає про Вапнярку – найвищу гору Золочівщини. Гора знаходиться в центральній частині низькогірного пасма Гологори. Розташована у Золочівському районі, Львівської області, на південь від села Новосілки і на схід від с. Митулин.
По дорозі на гору ви маєте нагоду побачити гарні краєвиди села та залишки стародавніх мурів. В Новосілках знаходився бароковий палац Потоцьких, збудований у першій половині XVIII ст. Можливо також, що перебудований із давнішого, що походив із XVII ст. У Бібліотеці Варшавського університету зберігся проект, виконаний 1726 року військовим архітектором Якобом де Логау. Близько 1811 року львівський архітектор Юрій Глоговський розробив план перебудови палацу у стилі класицизму для потреб монастиря Сестер милосердя. Однак невідомо чи був він реалізований. План зберігається в архіві монастиря цього згромадження у Кракові. Протягом XIX ст. палац неодноразово перебудований, втратив первісний вигляд. Після Другої світової війни монастирський комплекс розібрано, залишено лише каплицю. Збереглись залишки земляних укріплень.
Отож, піднімаємося вверх . Висота гори 460 м. Являє собою вигнуте овальне підвищення, що простягається зі сходу на захід. Переважають круті схили (особливо північні). Гора складена вапняками і тортонськими карбонатними пісковиками. На вершині вони відслонюються, утворюючи оригінальні форми вивітрювання, на них збереглися елементи нескельної кальце- і петрофільної флори, які є рідкісними для цього регіону України.

Через гору проходить Головний європейський вододіл. На північно-східних схилах гори розташована комплексна пам’ятка природи — «Гора Вапнярка». Загальна площа 309,8 гактарів. Пам’яткою природи вона оголошена Указом Президента України від 20 серпня 1996 р. Належить до Словітського лісництва.
«Гора Вапнярка» — цінний туристично-пізнавальний комплекс.
Указом президента України від 10.02.2010р. «Гора Вапнярка» увійшла до НПП «Північне Поділля»

 

 

Головний лісничий ДП «Золочівський лісгосп»           Повзанюк І.М.

Переглядів: 405 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту