Неділя, 28.04.2024, 22:09
Вітаю Вас Гість | RSS

ДП "Золочівське лісове господарство"


12:16
Всі лісгоспи об’єднають в одну держкомпанію

Всі лісгоспи об’єднають в одну держкомпанію

Про «злочинні й не дуже» ініціативи уряду в галузі регулювання експорту пиломатеріалів та «кругляку»

Державне агентство лісовогогосподарства планує об’єднати всі лісогосподарські підприємства в одну компанію, яка не підлягатиме приватизації.  Про це повідомив голова Держлісагентства Олександр Ковальчук під час колегії в Міністерстві аграрної політики і продовольства. «Ми ініціюємо створення нового державного підприємства лісового господарства України, яке створено з урахуванням концепції реформування лісового та мисливського господарстваУкраїни за рішенням Держлісагентства», — пояснив він.

Ковальчук додав, що директора і головних фахівців такої компанії призначатимуть за відкритим конкурсом. Новій держкомпанії також передадуть функції охоронилісу. При цьому вона не буде фінансуватися з державного бюджету. «Ми плануємовідмовувід бюджетного фінансування для новоствореноїлісогосподарськоїструктури», — сказав він.

Як повідомлялося, Держлісагентство також має намір запровадити обов’язковий електронний облікдеревини для всіх лісокористувачів, щоб припинити тіньову торгівлю лісом. За даними відомства, внаслідок недосконалого обліку в Україні зростає потенціал торгівлі деревиною. Обсягтіньового ринку становить близько 20%, або два мільярдидоларів. Тобто при загальнійрічній вирубці в 14 — 15 мільйонів кубометрівобсяг «чорного» лісусягаєтрьохмільйонівкубометрів. До управлінняД ержлісагентства належить 74% лісівкраїни. Решта 26% належить іншим лісокористувачам, які, за офіційними даними, щороку вирубують близько півторамільйона кубометрівлісу.

Втім, це неєдина законодавчановація в сфері лісогосподарювання. Як повідомив народний депутат Остап Єднак, є інформація про доручення прем’єра Арсенія Яценюка Міністерству економічногорозвитку і торгівлі (МЕРТ) та Мінагропродурозробити законопроект про скасування мораторію на експорт необробленої деревини. «Який альтернативний механізм пропонує прем’єр — невідомо», — каже нардеп. За його словами, коли закон про мораторій проголосували і його мав підписати Президент, то депутати обговорювали «проблемнучастину» документа з експертами у сфері міжнародної торгівлі, включно з представником Мінфіну Максимом Нефьодовим. «Є питання щодо угоди про вільну торгівлю з ЄС за правилами СОТ. Але оскільки закон схвалено Верховною Радою, то уряду слідпрацювати з цим викликом і захищати інтереси країни», — дода євін.

У чому головні зауваження до альтернативного законопроекту, який начебто, за словами Єднака, розробляє КМУ? «Ним передбаченозміну порядку видачі головного документа, який регулює експорт не лише круглого лісу, а й пиломатеріалів. Ц едіяльність близькосотні держлісгоспів та кількохтисяч приватних підприємств. У Законі булопередбачено три місяці для уряду, щобзмінити правила. Ці три місяці минули 10 жовтня. Уряд не зробивнічого, тимсамим створивши колапс в експортітисячкомпаній, як державних, так і приватних. Із чуток у самому Держлісагентстві, можназрозуміти, що це був навмисний саботаж дії закону з боку посадовихосіб, аби знову змінити правила гри, бо мораторій вкрай невигідний чиновникам, які продовжують брати хабарі з цієї діяльності», — каже народний депутат. Остап Єднакповідомив, що направив відповідне звернення в Генпрокуратуру, бо через експортний колапс зазнали збитків державні та приватні компанії. «Цей саботаж має чіткі імена й прізвища, які легко буде встановити», — додав він.

Народний депутат каже, що чекає на прозоре виконання доручення прем’єра щодо розробки нового законопроекту. «Сподіваюся побачити від МЕРТ створення робочоїг рупи, в яку прошу включити мене, а такожпредставникі вдеревообробних асоціацій. Закон повинен регулювати не лише експортну діяльність, а й продаж деревини на внутрішньому ринку. Лише минулого тижня обговорював з експертами на круглому столі, організованомуСвітовим банком, що слідрозробити закон про ринок деревини», — пояснюєвін. На розробку, обговорення, погодження нового документа, який захистив би деревообробників від свавілля держави, потрібно декілька місяців. Далі — проходження погоджень через урядові установи, подання в парламент та голосування. «Просто відмінити мораторій наврядчи вдасться. Депутати на такий крок не підуть. Можна лише запропонувати супер’якісн ерішення, що задовольнить усіхс тейкхолдерів. Тоді можливий його успіх у Раді», — підсумував депутат. 

 

                                                                       З сайту  "Український лісовод"

 

 

Переглядів: 439 | Додав: zolochiv_dlg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту